PERSPEKTYVIŲ PRIESKONINIŲ (AROMATINIŲ) AUGALŲ REIKŠMĖ SODO AUGALŲ SORTIMENTE

  • Ona Ragažinskienė Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodas; Kauno kolegija Medicinos fakultetas
  • Sandra Saunoriūtė Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodas
  • Erika Šeinauskienė Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodas

Abstract

Sprendžiant bioįvairovės išsaugojimo, gausinimo ir visuomenės sveikatos gerinimo problemą, vaistinių, prieskoninių (aromatinių) augalų tyrimai turi mokslinę ir praktinę reikšmę ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Šie augalai auginami žaliosiose erdvėse, gausina jų įvairovę, turtina kraštovaizdį, naudojami maisto, kosmetikos, farmacijos pramonėje bei medicinoje ir vaistažolinkystės plėtrai.
1997-2017 m. Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų sektoriaus Vaistinių, prieskoninių ir medingųjų augalų kolekcijose ex situ ir eksperimentiniuose bandymų plotuose, introdukcijos metu atrinkti lakiųjų ir nelakiųjų biologiškai veikliųjų junginių tyrimų pagrindu perspektyvūs vaistiniai, prieskoniniai (aromatiniai) augalai: vaistinis šalavijas (Salvia officinalis L.), paprastasis raudonėlis (Origanum vulgare L.), kalninis dašis (Satureja montana L.), krūminė perilė (Perilla frutescens (L.) Britton). Šie augalai rekomenduojami dauginimui, jų įvairovės gausinimui, auginimui soduose, gamybiniuose plotuose bei vaistažolininkystės plėtrai ir visuomenės sveikatos gerinimui Lietuvoje.
Detaliais introdukcijos tyrimais bei atliktos statistinės duomenų analizės metodais nustatyta, kad krūminė perilė (Perilla frutescens (L.) Britton) pereina visą vegetacijos periodą iki sėklų brandos Lietuvos klimato sąlygomis.
Darbo tikslas – tirti šių augalų introdukciją, jų pritaikymą auginimui soduose ir reikšmę visuomenės sveikatai.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2019-06-05
Section
Articles