ALERGENŲ VALDYMO PROGRAMA MAITINANT KELEIVIUS ORLAIVIUOSE

  • Nijolė Vasiliauskienė
  • Aušra Steponavičienė

Abstract

Paskutiniu metu vis daugiau žmonių keliauja orlaiviais. Vienu skrydžio metu orlaivyje gali būti labai skirtingų poreikių keleivių – netoleruojančių tam tikrų produktų. Itin svarbu atsižvelgti į alergijų maistui turinčių keleivių poreikius, nes įvykus alerginei reakcijai, skrendant orlaiviu yra sudėtinga suteikti reikiamą pagalbą ir kyla didelis pavojus keleivio sveikatai ar net gyvybei. Keleivių maitinimui orlaiviuose būtina taikyti alergenų valdymo programą. Maitinimą orlaivių keleiviams teikiančios įmonės turėtų juos informuoti ir pagal poreikį suteikti galimybę rinktis patiekalus be alergenų, iš specialiai sudaryto meniu, kurio patiekaluose vienos žaliavos yra keičiamos kitomis.
Kadangi keleivių maitinimui orlaiviuose dažnai naudojama „poliarinė“ duona, glitimo likučių tyrimai atlikti šios duonos kepimui naudojant skirtingus miltus (ruginius, kvietinius, žirnių, mišinį be glitimo). Glitimo likučių kitimas vertintas iš skirtingų rūšių miltų pagamintose tešlose bei gaminiuose. Glitimo likučiai nustatyti tik kvietinėje ir ruginėje tešlose bei iš jų pagamintoje duonoje. Žirnių miltų bei tešloje paruoštoje iš miltų mišinio ir iš šių miltų pagamintoje duonoje, glitimo likučių aptikta nebuvo.
Įvertinus galimą alergenų likučių pernešimą oru, atlikti keleivių maitinimui orlaiviuose taikomos „poliarinės“ duonos kontroliniai kepimai kvietinius bei ruginius miltus pakeičiant glitimo neturinčiais miltais. Eksperimentiniais tyrimais nustatyta, kad norint išvengti alergeno glitimo, tačiau išlaikyti šiai duonai būdingas savybes labiausiai tinka naudoti miltų mišinį be glitimo, kadangi jį naudojant iškeptų gaminių savybės geriausiai atitinka įprastas.
Įvertinus eksperimentinių tyrimų rezultatus, keleivių maitinimui orlaiviuose parengta alergenų valdymo programa apimanti: sutarties tarp orlaivių keleivius aptarnaujančios viešojo maitinimo įmonės bei oro linijų kompanijos pasirašymą; orlaivio keleivio, orlaivio keleivius aptarnaujančios maitinimo įmonės bei avia kompanijos atsakomybių nustatymą; alergiškiems keleiviams skirtų patiekalų partijų identifikavimą; maisto vežimėlių / konteinerių bei keleivių vietų orlaivyje atskyrimą.
Published
2016-06-27