ONKOLOGINIŲ LIGŲ GYDYMO POVEIKIS GYVENIMO KOKYBEI, SUSIJUSIAI SU BURNOS SVEIKATA

  • Eimantė Bubelė Klaipėdos valstybinė kolegija
Keywords: onkologija, radioterapija, chemoterapija, gyvenimo kokybė, burnos sveikata

Abstract

Pagal 2019 metų duomenis, nuo onkologinių ligų Lietuvoje mirė 8042 pacientai. Pagal higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenis, 2019 metais nuo piktybinių navikų mirė 4430 vyrų bei 3612 moterų.
Kasmet visame pasaulyje onkologinėmis ligomis suserga apie 18 milijonų žmonių, iš kurių miršta apie 9,6 milijono. Tai yra labai aktuali šių dienų tema, leidžianti suprasti, kad tai paveikia ne tik ligonio sveikatą, tačiau ir žmogaus psichologinius, fizinius, dvasinius išgyvenimus. Onkologinės ligos – tai vienos iš pagrindinių ligų pasaulyje, dėl kurių miršta maždaug kas šeštas vėžiu sergantis asmuo. Moksliniu aspektu būtina tirti ligos eigą, rašyti mokslinius straipsnius.Vien per 2020 metus jų parašyta daugiau nei 53000.
Po onkologinio gydymo pacientai dažnai išliekamuosius reiškinius jaučia dar ilgus metus, vienas iš pagrindinių – pablogėjusi burnos ertmės sveikata. Burnos gleivinės uždegimas yra vienas iš pagrindinių vėžio gydymo komplikacijų po chemoterapijos ar radioterapijos, pasireiškianti beveik visiems pacientams, kuriems taikoma galvos ar kaklo srities spindulinė terapija. Publikuojamo straipsnio tikslinė grupė – vėžiu persirgę pacientai, kurie buvo gydomi chemoterapija, radioterapija arba kombinuotu gydymu.
Tyrimo duomenų rinkimo ir analizės metodai – literatūros šaltinių analizė, standartizuotas klausimynas, apklausa internetu, duomenų analizė SPSS programa. Tyrimo instrumentu pasirinktas OIDP standartizuotas klausimynas, pridėtas demografinių ir uždarojo, atvirojo tipo klausimų blokas.
Atlikus tyrimą nustatyta, kad respondentams, kuriems buvo atliekama chemoterapija, statistiškai reikšmingai dažniau pasireiškė skonio pokyčiai M – 3,48 negu tiems, kuriems chemoterapija nebuvo atlikta M – 2,31. Taip pat rezultatai atskleidė, kad statistiškai reikšmingai dažniau (56,1 proc.) respondentai nurodė, kad pastebėjo burnos ertmės sveikatos pasikeitimus po chemoterapijos gydymo ir tai pablogino jų gyvenimo kokybę, negu respondentai, kuriems nebuvo taikyta chemoterapija (25 proc.). Atlikus tyrimą nustatyta, kad respondentams, kuriems buvo atliekama radioterapija, reikšmingai dažniau pasireiškė dantų netekimas (p=0,026), pasunkėjęs išsižiojimas (p=0,048) ir blogas burnos kvapas (p=0,044), negu tiems, kuriems radioterapija nebuvo atlikta. Palyginus skirtingų gydymų poveikį burnos ertmės būklei ir gyvenimo kokybei išaiškėjo, kad OIDP indeksas priklauso nuo ligos stadijos – kuo vėliau nustatoma aukštesnė onkologinės ligos stadija, tuo jų individualus OIDP indeksas yra aukštesnis, t.y. gyvenimo kokybė, susijusi su burnos sveikata, yra labiau paveikta.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2022-09-20
How to Cite
Bubelė, E. (2022). ONKOLOGINIŲ LIGŲ GYDYMO POVEIKIS GYVENIMO KOKYBEI, SUSIJUSIAI SU BURNOS SVEIKATA. Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 1(18), 39-47. Retrieved from https://ojs.kaunokolegija.lt/index.php/mttlk/article/view/527
Section
Medicinos ir sveikatos mokslų tyrimai