PRODUKTŲ KOKYBĖS UŽTIKRINIMAS SANDĖLIAVIMO LOGISTIKOJE

  • Indra Mūgienė Kauno kolegija

Abstract

Šiuo metu vis aktualesni tampa gamtosauginiai, produktų saugos, paslaugų kokybės klausimai. Siekdamos išlikti konkurencingos, verslo įmonės didina teikiamų paslaugų kokybę, paisydamos griežtėjančių gamtosaugos reikalavimų – naudoja atsinaujinančius resursus, keičiamas pakuotes. Dauguma gamybinių ir prekybinių įmonių kroviniams transportuoti naudoja medinius padėklus, kuriems patogu pritaikyti mechanizuotas manipuliacines priemones ir taip racionalizuoti krovos darbus. Mediena laikoma ekologiška medžiaga, tačiau kraunant ir transportuojant krovinį mediniai padėklai dažnai lūžta ir medienos atplaišų gali patekti į transportuojamus produktus. Tai itin aktualu maisto pramonėje. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr 1935/2004 numato, kad medžiagos, naudojamos sandėliuojant ir transportuojant prekes bei tiesiogiai ar netiesiogiai besiliečiančios su maistu, „turi būti pakankamai inertiškos, kad neleistų į maistą išsiskirti tokiam medžiagų kiekiui, kuris keltų pavojų žmonių sveikatai“. Šiame kontekste patrauklesni tampa plastikiniai padėklai, kurie yra tvirtesni, ilgaamžiškesni ir beveik nekelia pavojaus užteršti transportuojamus maisto produktus aštriomis atplaišomis. Straipsnyje sprendžiamas probleminis klausimas – kaip galima užtikrinti produktų saugą maisto pramonėje. Tyrimo metu taikyti metodai – statistinių duomenų analizė ir maisto produktus gaminančios įmonės sandėlio darbuotojų apklausa. Tyrimas atskleidė, kad pagrįstų vartotojų skundų produktų sauga ir kokybe pastaruoju metu mažėja, nepaisant to, išlieka pavojus vartotojams susižeisti į maisto produktus patekusiais svetimkūniais. Tokie atvejai yra itin nemalonūs pramonės įmonėms, nes nukenčia jų reputacija ir tenka mokėti nemažas kompensacijas nukentėjusiems vartotojams.

Published
2020-12-17
Section
Socialinių mokslų tyrimai