Papildomo agurkų daigų apšvietimo Hortiled tipo lempomis įtaka vaisių kokybei ir derliui

  • Donatas Klimavičius Kauno kolegija
  • Dalė Šumskienė Kauno kolegija
  • Lina Skinulienė Kauno kolegija
  • Živilė Juknevičienė Kauno kolegija
  • Paulius Mozūraitis Kauno kolegija
Keywords: apšvietimo sistemos, agurkai, ‘Wisconsin SMR 58’, vaisių kokybė

Abstract

Šviesa yra pagrindinis energijos šaltinis augalams. Visos šviesos savybės įtakoja augalų vystymąsi ir organų formavimąsi. Papildomas dirbtinis apšvietimas tampa vis populiaresniu pasirinkimu. Įvairiems augalams galima užtikrinti geriausias apšvietimo sąlygas ir net padidinti derlių bei kokybę. Tyrimai atlikti Kauno kolegijos Informatikos, inžinerijos ir technologijų fakulteto, Maisto ir agrotechnologijų katedros laboratorijose 2022 metais. Darbo tikslas buvo įvertinti papildomo apšvietimo Hortiled tipo lempomis įtaką agurkų daigų ir vaisių kokybei bei derliaus kiekiui. Tyrimo objektas – paprastojo agurko (Cucumis sativus L.) hibridas ‘Wisconsin SMR 58’. Kontrolė laikyta įprastomis sąlygomis, be papildomo apšvietimo. Auginant daigus ir augalus buvo naudojamas 250 µmol m-2 s-1 fotonų srauto tankis, puslaidininkių lempų skleidžiama šviesa kartu su lauko šviesa dienos metu. Naudojant laiko reguliatorių apšvietimas automatiškai buvo įjungiamas 14 valandų laikotarpiui. Eksperimentas atliktas trimis pakartojimais. Augalų biometriniai parametrai vertinti nuo gegužės 2 d. iki birželio 11 d. Fiksuota daigų kokybė, sverti ir vertinti vaisiai. Taip pat buvo nustatytas tirpiųjų sausųjų medžiagų (proc.), nitratų NO3-N (ppm) kiekis vaisiuose, chlorofilo kiekio indekso pokyčiai lapuose. Atlikto tyrimo duomenimis, kontrolinio varianto daigai buvo labiau ištįsę, o naudojant papildomą apšvietimą 16 % žemesni. Hipokotilio skersmuo tarp variantų skyrėsi 0,19 cm. Naudojant Hortiled tipo lempų apšvietimą, agurkų daigų skersmuo buvo didesnis. Nustatyta, kad papildomas apšvietimas lėmė didesnį chlorofilo kiekį – 299. Tačiau didelio pokyčio lyginant su kontroliniu variantu nebuvo. Kontroliniai augalai buvo labiau ištįsę, todėl užmezgė mažiau vaisių. Su papildomu apšvietimu augintų agurkų daigai buvo kompaktiškesni, suformavo daugiau žiedų, o tai įtakojo didesnį vaisių kiekį. Nitratų NO3-N (ppm) kiekis vaisiuose skyrėsi beveik 2 kartus (lyginant su kontrole). Su Hortiled tipo lempomis apšviesti agurkai nitratų sukaupė reikšmingai mažiau.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Bagdonavičienė, A., Brazaitytė, A., Jankauskienė, J., Vaštakaitė, V., & Duchovskis, P. (2015). Pramoninių LED šviestuvų fotonų srauto tankio poveikis pomidorų daigams. Žemės ūkio mokslai, 22(2). https://doi.org/10.6001/zemesukiomokslai.v22i2.3110
2. Bagdonavičienė, A., Jankauskienė, J., Brazaitytė, A., Duchovskis, P., Novičkovas, A., & Dabašinskas, L. (2014). Comparison of light-emitting diodes and high-pressure sodium lamps on cucumber transplants grown in different substrates. Sodininkystė ir daržininkystė, 33(1/2), 61–73. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20143319019
3. Bliznikas, Z., Breivė, K., Novičkovas, A., Vitta, P., Žukauskas, A., & Duchovskis, P. (2009). Solid-state lamp for the improvement of nutritional quality of leafy vegetables. Elektronika ir Elektrotechnika, 96(8), 85–88. https://eejournal.ktu.lt/index.php/elt/article/view/9959
4. Brazaitytė, A., Duchovskis, P., Urbonavičiūtė, A., Samuolienė, G., Jankauskienė, J., Kasiulevičiūtė-Bonakėrė, A., ... & Žukauskas, A. (2009). The effect of light-emitting diodes lighting on cucumber transplants and after-effect on yield. Žemdirbyste-Agriculture, 96(3), 102–110. https://www.zemdirbyste-agriculture.lt/96(3)tomas/96_3_tomas_102_118.pdf
5. Brazaitytė, A., Miliauskienė, J., Vaštakaitė-Kairienė, V., Sutulienė, R., Laužikė, K., Duchovskis, P., & Małek, S. (2021). Effect of different ratios of blue and red led light on brassicaceae microgreens under a controlled environment. Plants, 10(4), 801. https://doi.org/10.3390/plants10040801
6. Fan, H. F., Du, C. X., & Guo, S. R. (2013). Nitric oxide enhances salt tolerance in cucumber seedlings by regulating free polyamine content. Environmental and Experimental Botany, 86, 52–59. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2010.09.007
7. Hashemi, S. M., Kurenda, A., Karatepe, S., & Savidov, N. A. (2025). Balancing Yield and Sustainability: A Comparative Analysis of Supplemental Lighting in Commercial-Scale Cucumber Cultivation. Horticulturae, 11(1), 79. https://doi.org/10.3390/horticulturae11010079
8. Hortiled. 2014. Šviesa – įrankis augalų morfogenezei, produktyvumui ir kokybei valdyti (2 dalis). https://www.hortiled.lt/file/repository/Sviesos_itaka_LT.pdf
9. Huq, E., Lin, C., & Quail, P. H. (2024). Light signaling in plants—a selective history. Plant Physiology, 195(1), 213–231. https://doi.org/10.1093/plphys/kiae110
10. Jaime, M.; Lucero, J. M.; Sánchez, M. (2012). Innovación Tecnológica de Sistemas de Producción y Comercialización de Especies Aromáticas y Cultivos Élite en Agricultura Orgánica Protegida con Energías Alternativas de bajo Costo: Inteligencia de Mercado de Pepino; Centro de Investigaciones Biológicas del Noreste S. C.: La Paz, Mexico. https://www.cibnor.gob.mx/personal/bmurillo/hierbas/docs/inteligencia-mercado-pepino.pdf
11. Juknevičienė, Ž., Samuolienė, G., Viršilė, A., Duchovskis, P., & Venskutonienė, E. (2011). Šviesos spektro sudėties įtaka bulvių (Solanum tuberosum L.) stiebagumbių apikalinio dominavimo slopinimui. Žemės ūkio mokslai, 18(1), 1–8. https://doi.org/10.6001/zemesukiomokslai.v18i1.2182
12. Kasiulevičiūtė, A. (2013). Šviesos spektro sudėties įtaka agurkų (Cucumis sativus L.) daigų auginimui ir fotosintezės pigmentų kiekiui. Sodininkystė ir daržininkystė, 32(1/2), 67–76. https://www.researchgate.net/publication/260369729
13. Klimavičius D. (2013). Sodininkystės ir daržininkystės technologijos II dalis. Mastaičiai, Kauno kolegijos leidybos centras.
14. Mankotia, S., Jakhar, P., & Satbhai, S. B. (2024). HY5: a key regulator for light‐mediated nutrient uptake and utilization by plants. New Phytologist, 241(5), 1929–1935. https://doi.org/10.1111/nph.19516
15. Neufeld, K. N.; Keinath, A. P.; Ojiambo, P. S. (2017). A model to predict the risk of infection of cucumber by Pseudoperonospora cubensis. Microbial Risk Analysis. 6, 21–30. https://doi.org/10.1016/j.mran.2017.05.001
16. Palaima, K., & Svetika, P. (1995). Daržininkystė: vadovėlis aukštosioms mokykloms. Academia.
17. Šumskienė, D. (2023). Augalinių ekstraktų įtaka biologiškai aktyvių medžiagų kiekiui daigintose pupinių augalų sėklose: daktaro disertacija. Vytauto Didžiojo universitetas.
18. Olle, M., Viršile, A. (2013). The effects of light-emitting diode lighting on greenhouse plant growth and quality. Agricultural and Food Science, 22(2), 223–234. https://doi.org/10.23986/afsci.7897
19. Urbonavičiūtė, A., Samuolienė, G., Brazaitytė, A., Jankauskienė, J., Kurilčik, A., Duchovskis, P., & Žukauskas, A. (2008). Augalų fotofiziologiniai tyrimai aukštosioms technologijoms. Sodininkystė ir daržininkystė, 27(3), 253–261. https://www.researchgate.net/publication/237578134
20. Romaneckas, K. (2018). Tvaraus ūkininkavimo ir trumpos rotacijos su pupomis poveikis aplinkai, pasėlių produktyvumui ir bioekonominiam potencialui realizuojant ES Žalinimo programą. Žemės ūkio, maisto ir žuvininkystės projektas. ASU, Akademija.
21. Sasnauskas, S. A., Tilvikiene, V., & Mašalaite, R. (2013). Mokslinės metodikos inovatyviems sodininkystės ir daržininkystės tyrimams. Iš Mokslinės metodikos inovatyviems žemės ir miškų tyrimams. Kaunas: Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry.
22. Vaidelys, J., & Jurkštienė, A. (2021). Daržas mažame sklype: nuo agurkų iki žirnelių. Terra Publica.
23. Vaštakaitė, V., Viršilė, A., Brazaitytė, A., Samuolienė, G., Jankauskienė, J., Novičkovas, A., & Duchovskis, P. (2017). Pulsed light-emitting diodes for a higher phytochemical level in microgreens. Journal of agricultural and food chemistry, 65(31), 6529–6534. DOI:10.1021/acs.jafc.7b01214
24. Viškelis, P. (2003). Kokybės reikalavimų taikymas šviežiems vaisiams ir daržovėms. LSDI.
25. Zhang, Z., Yang, X., Gao, Z., Zhang, M., Mu, S., Cheng, Y., & Qu, K. (2024). Effects of modification methods on the structural characteristics and functional properties of dietary fiber from cucumber. Food Chemistry: X, 24. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2024.101808
26. Wenke, L. (2012). Light environmental management for artificial protected horticulture. Agrotechnology, 1, 101. DOI:10.4172/2168-9881.1000101
27. Wu, W., Chen, L., Liang, R., Huang, S., Li, X., Huang, B., ... & Zhu, H. (2025). The role of light in regulating plant growth, development and sugar metabolism: a review. Frontiers in Plant Science, 15. https://doi.org/10.3389/fpls.2024.1507628
Published
2025-05-12
How to Cite
Klimavičius, D., Šumskienė, D., Skinulienė, L., Juknevičienė, Živilė, & Mozūraitis, P. (2025). Papildomo agurkų daigų apšvietimo Hortiled tipo lempomis įtaka vaisių kokybei ir derliui. Mokslo Taikomieji Tyrimai / Applied Research, 1(21), 107-113. https://doi.org/10.59476/mtt.v1i21.714
Section
Žemės ūkio mokslo tyrimai