SLAUGYTOJŲ EMOCINIŲ BŪSENŲ IR STRESO VALDYMO BŪDAI BENDRAUJANT SU PACIENTAIS, PATYRUSIAIS SUICIDINIUS BANDYMUS

  • Regina Balčiūnienė
  • Giedrė Matusevičiūtė

Abstract

2014-ųjų metų pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje kasdien kas 40 sekundžių nusižudo vienas žmogus. Manoma, kad per metus nusižudo per 800 tūkst. žmonių, o kiekvienam mirtinam atvejui tenka daug mėginimų nusižudyti. Slaugytojai yra pagrindinės ne tik, psichologinio smurto, bet ir fizinės agresijos darbo vietoje aukos. Ši rizika yra itin didelė ir negali būti lyginama su kitomis profesijomis, todėl svarbu išsiaiškinti, kokia yra esamų ir būsimų slaugytojų emocinė būsena darbo metu, bendraujant su pacientais po suicidinio bandymo.
Straipsnyje analizuojama esamų ir būsimų slaugytojų emocinės būsenos ir streso valdymo būdai bendraujant su pacientais po suicidinio bandymo.
Anketai sudaryti ir tyrimui atlikti buvo analizuojama mokslinė literatūra, atliktas kiekybinis tyrimas, duomenys buvo apdoroti MS Excel (2013) programa.
Tyrimas parodė, kad didžioji dauguma esamų ir būsimų slaugytojų darbo metu patiria vidutinio stiprumo stresą vertinant 10 balų skalėje bei emocinį ir fizinį smurtą. Emocinis smurtas pasireiškia grasinimais nusižudyti, įžeidinėjimais, atsisakymu kalbėtis. Fizinis smurtas pasireiškia stipriu skausmą keliančiu rankų griebimu, gnybimu, atsisakymu atlikti reikiamas užduotis. Patirti išgyvenimai slopina norą dirbti bei daro įtaką slaugytojų asmeniniam gyvenimui.

Downloads

Download data is not yet available.
Published
2016-06-06
How to Cite
Balčiūnienė, R., & Matusevičiūtė, G. (2016). SLAUGYTOJŲ EMOCINIŲ BŪSENŲ IR STRESO VALDYMO BŪDAI BENDRAUJANT SU PACIENTAIS, PATYRUSIAIS SUICIDINIUS BANDYMUS. Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 1(11). Retrieved from https://ojs.kaunokolegija.lt/index.php/mttlk/article/view/9