OPTIMALIŲ EKSTRAKCIJOS SĄLYGŲ PARINKIMAS KOFEINO KIEKIO NUSTATYMUI ARBATOJE EFEKTYVIOSIOS SKYSČIŲ CHROMATOGRAFIJOS METODU.

  • Inga Stankevičienė Vilniaus kolegija
  • Jolanta Jurkevičiūtė Vilniaus kolegija

Abstract

Dėl stimuliuojančio poveikio žmogus vidutiniškai suvartoja nuo 150 iki 225 mg kofeino per dieną. Vienas iš daugiausiai kofeino turinčių augalų yra arbata. Todėl tyrimo objektu pasirinkta vieno žinomiausių prekės ženklų juodoji Ceilono stambialapė arbata (gamintojas Šri Lanka „ROYAL ELIXIR TEA“). Mėginiuose kofeino kiekis nustatomas įvairiais tyrimo metodais, tačiau vienas sparčiausių ir dažniausiai taikomų – efektyvioji skysčių chromatografija (ESCh). Taikant šį tyrimo metodą, mėginio paruošimas – ekstrahavimas – yra sudėtingiausias ir ilgiausias etapas. Todėl svarbu parinkti kuo efektyvesnį, spartesnį bei pigesnį mėginio paruošimo būdą. Šiuo tyrimu buvo siekiama patikrinti skirtingų faktorių įtaką kofeino ekstrakcijai bei įvertinti, kuris ekstrakcijos būdas yra optimalus. Tam kofeino ekstrahavimas analizės vandeniu buvo atliekamas skirtingomis sąlygomis – naudojant smulkintos (dalelių dydis 0,2 mm) ir nesmulkintos arbatos mėginius, termostatuojant ir veikiant ultragarsu (dažnis 44 kHz) skirtingoje temperatūroje (25 °C, 30 °C, 60 °C ir 80 °C) skirtingą laiko tarpą (3 min, 5 min, 15 min ir 30 min). Ekstraktas buvo tiriamas ESCh metodu (skysčių chromatografas Shimadzu LC2010AHT su UV detektoriumi). Chromatografavimo sąlygos: kolonėlės temperatūra 40 °C; mėginio tūris 10 µl; srauto greitis 1 ml/min; UV detektoriaus bangos ilgis 254 nm; gradientinis eliuavimas atliekamas naudojant tirpiklius vandenį ir acetonitrilą; analizės trukmė 11 min. Chromatogramoje kofeino smailė stebima ties 2,35 min. Tyrimo metu nustatyta, kad kofeino ekstrakcija greičiausia pirmąsias 3 min, toliau – sulėtėja. Didžiausias nustatytas kofeino kiekis arbatos mėginiuose yra apie 3800 mg/100 g. Gauti rezultatai parodė, kad optimalus, efektyvus ir spartus mėginio paruošimo būdas yra kofeino vandeninė ekstrakcija iš 0,2 mm dalelių dydžio arbatos termostatuojant 80 °C temperatūroje 5 min.

Published
2019-12-17